Teema 9. Lähdeviittaustekniikka

Aineistoissa käytettyjen lähteiden viittaustekniikassa (viitteiden muoto ja paikka) ja lähdeluettelon noudattamisessa on monia käytäntöjä. Lähdetietojen merkitsemissä on esim. oppilaitoksilla, yrityksillä usein omat erilliset ohjeet, joten ne kannattaa aluksi selvittää.

Tekstissä tulee selkeästi lähdeviittaustekniikalla erottaa mikä on kirjoittajan omaa tekstiä ja mikä on vastaavasti lainattu toisesta aineistosta. Samoin lähdeluettelossa tulee ilmetä ne teokset / lähteet, joihin tekstissä on viitattu. Käytetyt lähteet tulee ilmoittaa niin tarkasti, että ne on tunnistettavissa ja ne noudattavat koko esityksessä yhtenäistä sekä selkeää käytäntöä. Näin vältytään aineistojen mahdollisesta plagioinnista.

OPPIMISTEHTÄVÄ

Miten viittaat tekstissä ja lähdeluettelossa internetissä ja wikipediassa olevaan kirjoitukseen sekä wikipedian aineistoon? Tuo näistä esimerkkejä.

OPPIMATERIAALIT

Ks. www.opentekoa.fi/ lähdeviittaustekniikka

Kemppainen, T. & Latomaa, T. (toim.) 2002. Ensi askelia tieteen tiellä. Johdatus tiedonhakuun ja tieteelliseen kirjoittamiseen. 2., korjattu painos. Oulun yliopisto. Kasvatustieteiden tiedekunnan selosteita ja katsauksia 5/2002.

Lähdeviittaus Kielijelppi−Språkhjälpen-verkkopalvelua ylläpitää Helsingin yliopiston Kielikeskuksen äidinkielen viestintäopetuksen palveluyksikkö 88x31

http://blogit.jamk.fi/oppari